Derian

alkuorittammatkasvatus


Ulvbrud

virallinen nimi: Ulvbrud rekisterinumero: VH15-053-0209
sukupuoli: Tamma painotus: VVJ
rotu: Norjanvuonohevonen koulutus: Helppo C, vaativa
syntymäaika: 01.11.2014, 12-vuotias kasvattaja, maahantuoja: Jacob Hansen, Zelanda
väri, säkä: Ruunihallakko, 139cm omistaja: suba (VRL-12468)

20.09.2016 Hevoskantakirja - 18 + 17 + 17 + 17 = 69p. / KTK-III

Luonnekuvaus

© Beauvoir

Ulvbrud, kotoisammin Ulla vaan, on mukavan lauhkea stressinpoistaja, jonka leveään selkään on nautinnollista kiivetä tekemään rentoja käyntilenkkejä metsänsiimeksessä. Tamma rakastaa rauhallista elämänmenoa ilman sen kummempia vinkeitä, mutta siihen saa kyllä vähän ylimääräistä eloa ja ruutia, kunhan nätin vuonohevosen vain kuskaa kisapaikalle. Ulla ei kuitenkaan jaksa jatkuvaa kilpailuhälinää tai muuta villiä elämää ympärillänsä. Jos tamma olisi ihminen, se olisikin ehdottomasti introvertti, jolle riittää satunnainen näyttäytyminen julkisilla paikoilla.
Hoitaessa Ulla on niin helppo hevonen, kuin vain ikinä voi olla. Edes Ullaa ei voi sanoa pomminvarmaksi, mutta se on kuitenkin erittäin lähellä sellaista. Pienetkin lapset voivat käsitellä tammaa ilman, että poniäitien tarvitsee hössöttää kauhusta kankeana vieressä, kun ei Ulla kuitenkaan mitään tee. Sitä voi hoitaa vaikka vapaana käytävällä – ei ole ehkä kovin hyvä tapa luottaa yhteenkään nelijalkaiseen tuolla tavoin, mutta Ulla vain on niin kiltti, että luotto siihen tulee kuin takaraivosta refleksinomaisesti. Se tuntuu oikein säteilevän rauhoittavaa sekä luottavaista energiaa ympärilleen. Ainut ongelma, mikä voi tulla vastaan Ullaa hoitaessa on se, ettei satulavyö mene aina kiinni. Ei olisi kerta eikä ensimmäinen, jos tamman satulavyötä jouduttaisiin pidentämään paalinarujen voimin, tamma kun tuntuu lihovan pelkästään ruoan näkemisestä.
Pyöreähkön kermapeppumme Ullan selässä on aina turvallinen olo. Tamma on jopa vähän liian laiskanpulskea ja rauhallinen maahansidottuine liikkeineen, ettei siitä ole ratsuna muuksi kuin lastenponiksi. Sen leipälaji on ehdottomasti valjakkoajo, minkä maratonosuudesta Ulla saattaa innostuakin. Tamma jää helposti vähän tyhjäksi takaa tarkkuusosuudessa varsinkin. Vähänkin hitaampi tahti saa Ullan puoliuneen, kun taas reipas meno voi pahimmillaan hermostuttaa leppoisaa tammaamme. Sitä täytyy osata ajaa juuri oikein, jotta siimaselän saa liikkumaan eteenpäin ahkerasti ja kuuliaisesti, muttei hermostuneesti.
Kuten jo aikaisemmin totesin, Ulla muuttuu hirmu eloisaksi pikkutammaksi, kun sen kärrää kilpapaikoille. Se hirnahtelee kimeästi ja saattaa ottaa vähän lämpöä verryttelyssä, mutta siitä on vain hyötyä, jos tamman energiamäärän osaa johdattaa ahkeraan työskentelyyn.


Sukutaulu

i. Waldemar, evm.
ii. Musiker av Diamondeng, evm.
iii. Snorre av Gullris, evm.
iie. Sølvpensel, evm.
ie. Polarnatten, evm.
iei. Prinsen av Skogen, evm.
iee. Isbjørnen Dame, evm.
e. Dunete, evm.
ei. Rune av Galning, evm.
eii. Screenkong, evm.
eie. Til Måneskinn, evm.
ee. Signy av Galning, evm.
eei. Torgils, evm.
eee. Erle, evm.

Sukuselvitys

© Sylvi

Isä Waldemar muistetaan tuuheajouhisena, lähes hopeanharmaana harmaahallakkona, joka menestyi upeasti Keski-Euroopassa asti valjakkoradoilla. 140-senttisen Waldemarin kasvatti norjalainen Rikhard Smeby, joka itse ei orillaan kilpaillut, vaan antoi orin lahjakkaalle norjalaissyntyiselle Katrina Nilssenille kilpailukäyttöön Saksaan, jossa Katrina on asunut jo pitkään. Tästä syystä Waldemar vaikutti erityisen paljon Keski-Euroopan vuonohevosten sukuihin, mutta oli tuntemattomampi ori Norjassa. Eläkevuosina Waldemar palasi kasvattajansa talliin siitoskäyttöön. Katrina Nilssen kuvaili Waldemaria rehelliseksi, rohkeaksi ja aavistuksen itsepäiseksi hevoseksi, joka teki ahkerasti töitä. Itsepäisyys näkyi Waldemarin tallikäytöksessä ja ajottain ori saattoi olla hyvinkin omaehtoinen. Tämä pieni mutka persoonassa Waldemarille sallittiin, sillä yhdessä Katrinan kanssa valjakko menestyi ihan EM-tasoa myöden vaativassa valjakossa. Waldemar lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 26-vuotiaana omalla kotilaitumellaan Norjassa.

Isänisä Musiker av Diamondeng oli Diamondengin siittolan hyväsukuinen ori, josta tiedettiin jo nuorena, että se varmasti tulee menestymään hyvänä kouluratsuna. Musiker oli pienikokoinen, vain 137cm korkea ruunihallakko ori, joka korvasi puuttuvat senttimetrit isolla egollaan. Musiker oli niin orimainen, että kasvattaja pariin otteeseen harkitsi vakavasti sen ruunaamista, mutta orin erinomainen rakenne ja hyvä suorituskyky puhuivat puolestaan. Iän myötä Musiker rauhoittui eikä ollut ihan niin viriili käytökseltään. Se alkoikin todenteolla menestyä vasta kymmenvuotiaana, jolloin se myytiin kouluratsastaja Anneka Myklebustenille, joka sittemmin perusti ihan oman vuonohevossiittolankin rakastuttuaan Musikerin myötä rotuun. Musikeria ei käytetty ihan niin paljon jalostukseen, kuin kasvattaja olisi toivonut, mutta sen isälinja on jatkunut muutaman kantakirjatun orijälkeläisen kautta eteenpäin. Musiker menehtyi valitettavasti melko nuorena, vain 17-vuotiaana lastaustilanteessa sattuneen onnettomuuden vuoksi, jossa sen oikea etujalka murtui.

Isänemä Polarnatten oli harmaanhallakko 142-senttinen siitostamma, jonka Rikhard Smeby osti 2-vuotiaana eräältä harrastelijalta. Suvukas Polarnatten ei ollut, mutta kuitenkin kaunis, ponimainen ja pyöreärakenteinen tamma, jossa Rikhard Smeby näki potentiaalia. Polarnatten sai kasvaa rauhassa aikuiseksi laitumella ja sitä käsittelivät tallityöntekijät, jotka opettivat tamman satulan allekin. Polarnatten astutettiin ensimmäisen kerran vasta kuusivuotiaana, mutta se tiinehtyi helposti ja varsoi upean orivarsan Waldemarin. Myöhemmin Polarnatten varsoi vielä peräti neljä kertaa, joten se todella on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen vuonohevosten sukuihin. Polarnatten oli luonteeltaan rauhallinen ja tasainen, mutta myös melko laiska. Polarnattenilta ei koskaan vaadittu kummempaa työntekoa, joten se tottui joutenoloon laitumella sekä satunnaisiin talutusratsun ja maastoratsun hommiin. Polarnatten lopetettiin 24-vuotiaana, jolloin sen yleiskunto laski hiljalleen talven aikana ja se ei enää tervehtynyt.

Emä Dunete oli Jacob Hansenin omistama ruunihallakko, pienikokoinen 138cm korkea tamma. Tamman kasvatti pientilallinen Susan Hagel. Jacob Hansen tunnetaan valjakkopiireissä, sillä mies keskittyy enemmän kilpailemiseen kuin jalostukseen. Dunetella Jacob ei kilpaillut, mutta miehen tytär Jemma Hansen kilpaili juniorivuosinaan Dunetella hyvällä menestyksellä. Pieni ja ketterä Dunete liikkui hyvin kärryjen edessä ja teki aina parhaansa. Dunete oli niin kiintynyt Jemmaan, että se seurasi tyttöä minne tahansa ja teki kaiken mitä tyttö vain keksi pyytää. Sen sijaa muiden ihmisten kanssa Dunete oli vähän etäinen, mutta kuitenkin kiltti. Dunete kilpaili pitkän uran valjakkoajossa ja sai sen vuoksi vain yhden varsan, sillä tamma oli jo iäkäs eikä tiinehtynyt ensimmäisen varsan jälkeen useista yrityksistä huolimatta. Jemma onkin kertonut, että harmittelee edelleen, että Duneten varsa myytiin niin pian pois tallilta, koska se jäi tamman ainokaiseksi. Dunete eli vielä pitkään eläkeläisenä ja sen kerrotaan laiduntaneen vapaana Jemman kotitalon pihassa. Tamma menehtyi vasta 31-vuotiaana, kun se jouduttiin lopettamaan lannehalvauksen vuoksi.

Emänisä Rune av Galning oli ruunihallakko 143-senttinen Galningin kuuluisan siittolan kasvatti. Rune päätettiin jo pian syntymänsä jälkeen jättää Galningiin kasvamaan, kilpailemaan ja myöhemmin siitosoriksi. Rune oli monipuolinen ori, joka kilpaili esteillä, koulussa ja valjakkoajossa. 13-vuotiaana orin ura kuitenkin tyssäsi vaikeaan hankosidevammaan ja se siirtyi jalostuskäyttöön. Luonteeltaan Rune oli äärimmäisen rauhallinen, hyvätapainen ja kiltti hevonen, joka periytti mahtavaa luonnettaan myös kymmenille varsoilleen. Rune olikin aikanaan varsin suosittu siitosori paitsi Galningin siittolassa, myös sen ulkopuolella. Tähän vaikutti varmasti Runen erinomainen näyttelymenestys, sillä ori sai aina I-palkinnon pyörähdettyään näyttelyissä. Rune sai laiduntaa elämänsä viimeiset vuodet oman tammalaumansa kanssa vuoriniityillä ja elää varsin onnellista hevosen elämää. Rune löydettiin 26-vuotiaana kuolleena laitumelta.

Emänemä Signy av Galning oli niinikään Galningin siittolan kasvatti, mutta tamma myytiin 4-vuotiaana eteenpäin. Signyn osti norjalainen Susan Hagel, joka omisti pienen maatilan pienessä kalastajakaupungissa. Signystä koulutettiin vaellusratsu, sillä Susan järjesti vaellusretkiä turisteille. Hyvätapainen Signy sopi hienosti vaellushevosen rooliin, vaikka olikin vähän uppiniskainen ja laiskotteli mielellään. Ruunihallakko 139-senttinen Signy oli rakenteeltaan vanttera ja Susan teki tamman kanssa jopa vanhanaikaisia maatilan töitä. Signy varsoi Susanilla kolme tammavarsaa, joista kaksi Susan jätti kotiinsa ja yhden myi eteenpäin. Valitettavasti viimeisimmän varsomisen jälkeen Signy sairastui kohtutulehdukseen ja sen myötä sille tuli vaikea kaviokuume, jonka vuoksi Signy jouduttiin lopettamaan.

Kilpailumenestys

31.07.16 Derian, SW2

VVJ-valjakkokilpailut, 43 sijoitusta

31.03.18, Tuiskula, Vaativa, VVJ Cup, 5/36
27.06.17, Koistila, Vaativa, 1/35
29.07.16, Metsovaara, Vaativa, 3/27
22.07.16, Metsovaara, Vaativa, 1/27
05.07.16, Hengenvaara, Noviisi, 9/81
21.03.18, Wyat Shetlands, Vaativa, 5/35
25.03.18, Wyat Shetlands, Vaativa, 3/35
28.03.18, Wyat Shetlands, Vaativa, 4/35
28.04.18, Erkinheimot, Noviisi, 4/30
30.04.18, Erkinheimot, Noviisi, 5/30
05.08.18, Breandan, Noviisi, 3/40
07.08.18, Breandan, Noviisi, 3/40
14.08.18, Breandan, Noviisi, 5/40
17.08.18, Breandan, Noviisi, 6/40
11.11.18, Krooknäs, Vaativa, 5/30
15.11.18, Krooknäs, Vaativa, 4/30
19.11.18, Krooknäs, Vaativa, 1/30
20.11.18, Krooknäs, Vaativa, 3/30
24.11.18, Krooknäs, Vaativa, 1/30
25.11.18, Krooknäs, Vaativa, 3/30
01.06.19, Brunnby, Noviisi, 7/50
22.05.19, Fellbury Stud, Vaativa, 3/19
29.11.18, Krooknäs, Vaativa, 2/30
06.11.18, Ristikallio, Vaativa, 1/50
14.11.18, Ristikallio, Vaativa, 5/50
15.11.18, Ristikallio, Vaativa, 7/50
01.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 4/30
04.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 3/30
08.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 4/30
11.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 3/30
26.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 5/30
28.05.19, Mörkövaara, Noviisi, 1/30
12.05.19, Valyrian Shetlands, Noviisi, 1/40
15.05.19, Valyrian Shetlands, Noviisi, 5/40
03.06.19, Mörkövaara, Noviisi, 2/40
07.06.19, Mörkövaara, Noviisi, 3/40
19.06.19, Mörkövaara, Noviisi, 6/40
28.06.19, Mörkövaara, Noviisi, 5/40
28.04.19, Moana part breds, Noviisi, 3/40
07.06.19, Brunnby, Noviisi, 3/50
12.06.19, Brunnby, Noviisi, 7/50
13.06.19, Brunnby, Noviisi, 5/50
24.05.19, Fellbury Stud, Vaativa, 2/19

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät


Päiväkirjamerkintä 00.00.0000, kirjoittanut omistaja




KTK-III
virtuaalihevonen


© tallin omaisuutta

Astutukset

Ulla on tarjolla evm-sukuisten norjanvuonohevosten jalostukseen. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.

Jälkeläiset

Derian Thora
synt. 02.06.2017
i. Tranum Heid

Derian Unndis Ch, KTK-II, VVJ-I
synt. 30.05.2015
i. Krøgskovens Odin


© DERIAN
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © suba
TALLI on virtuaalitalli // a SIM-game stable