Derian

alkuorittammatkasvatus


Thorleif

virallinen nimi: Thorleif rekisterinumero: VH14-053-0030
sukupuoli: Ori painotus: KRJ, ERJ, VVJ
rotu: Norjanvuonohevonen koulutus: Helppo A, 90cm, vaikea
syntymäaika: 25.08.2013, 20-vuotias kasvattaja: Ingemur Enger
väri, säkä: Valkohallakko, 144cm omistaja: suba (VRL-12468)

15.07.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu - 6 + 44 + 15 + 20 + 15 = 100 p. / KRJ-I
30.08.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu - 6,5 + 44 + 15 + 19 + 15 = 99,50p. / ERJ-II
31.05.2018 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu - 6,5 + 42 + 18 + 20 + 15 = 101,5p. / VVJ-I

Luonnekuvaus

Thor on luonteeltaan varsin orimainen hevonen. Se hörisee melko paljon muille hevosille ja on yleensä enemmän kiinnostunut niistä, kuin esimerkiksi treenaamisesta. Hoitaessa Thor on kyllä kiltti, mutta joskus se saattaa unohtaa ihmisen olemassaolon täysin, jos esimerkiksi käytävällä kävelee toinen hevonen. Silloin voivat varpaat olla vaarassa, kun Thor vaeltaa karsinan käytävänpuoleista seinää edestakaisin. Hoitotoimenpiteet sujuvat ongelmitta, jos ori vain jaksaa keskittyä olennaiseen. Esimerkiksi kavioita puhdistaessa se helposti nykäisee jalkansa maahan yrittäessään kävellä. Reipas toruminen yleensä tehoaa hyvin, ainakin hetkeksi.
Ratsastaessa Thor on hyvin miellyttävä, silloin kun se jaksaa keskittyä ratsastajaansa. Sen keskittyminen herpaantuu hyvin helposti jos esimerkiksi kentälle tai maneesiin saapuu toinen ratsukko. Silloin ori yleensä tuijottaa tulijaa korvat hörössä ja alkaa pitää meteliä. Yleensä sen saa kyllä palautettua maan pinnalle suhteellisen nopeasti, mutta joskus siinäkin kestää melko kauan. Kilpailuissa luulisi tämän ongelman pahentuvan, kun ympärillä on niin paljon vieraita ihmisiä ja hevosia, mutta silloin Thor onkin yleensä rauhallisempi kuin kotona. Se pitää kilpailuissa olemisesta, joten se keskittyy hyvin tarkasti siihen, mitä pitää milloinkin tehdä. Kouluratsastuksessa Thor on mainio. Se on näyttävän näköinen kantaessaan itseään, kuten orin kuuluu. Sen saa helposti kulkemaan oikein päin ja siltä löytyy aina oma moottori. Esteillä ori antaa parastaan ja laukkaa reippaasti ja hyvässä temmossa. Se ei juurikaan kyttäile esteitä, mutta vaikka sitä joskus jokin este jännittäisikin, saa sen pienellä kannustuksella aina kuitenkin varmasti yli.
Kärryjen edessä Thor on myös oikein yritteliäs. Varsinkin kilpailujen maraton-osuudella se syttyy. Thoria on helppo ohjailla ja se kääntyy kuin pennin päällä pienestäkin pyynnöstä. Se on tarkka ja rohkea menemään vaikeisiinkin paikkoihin.

Sukutaulu

i. Aevar, evm.
ii. Alfarin, evm.
iii. Glistenheath, evm.
iie. Sigrun, evm.
ie. Ricci, evm.
iei. Evinrude, evm.
iee. Sangrida, evm.
e. Ranghild, evm.
ei. Rungnir, evm.
eii. Rutland, evm.
eie. Thorberta, evm.
ee. Thorbiartr, evm.
eei. Oilibhear, evm.
eee. Yggsdrasil, evm.

Sukuselvitys

© Emmu

Thorin isä, Aevar, on vahvajalkainen ja voimakasrakenteinen ori, jolta löytyy säkäkorkeutta 146cm. Väriltään Aevar on Thorin tapaan valkohallakko ja se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla kotimaassaan Norjassa. Aevar on kilpaillut valjakkoajon parissa menestykkäästi vaativalla tasolla ja sen rohkea luonne on ollut omiaan kestävyysosuudessa. Thorin isällä on kaksitoista jälkeläistä, joista Thor on toistaiseksi ainoa ori.
Thorin isänisä, Alfarin, tunnettiin hieman itsepäisenä ja kovakalloisena orina. Se oli kuitenkin ulkonäöllisesti omaa luokkaansa ja se oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Alfarin jätti jälkeensä useita kantakirjattuja jälkeläisiä ja sen sukulinja jatkuukin monen ponin kautta. Ori itse oli säkäkorkeudeltaan 142cm ja väriltään punahallakko. Alfarin oli monipuolinen ja toimiva harrastuskaveri eri lajeissa, mutta kilpakentillä sitä ei juuri nähty.
Thorin isänisänisä, Glistenheath asui koko elämänsä kasvattajansa luona. Ori oli kantakirjattu toisella palkinnolla ja väriltään se oli ruunihallakko. Säkäkorkeudella Glistenheathilta löytyi 149cm. Rakenteeltaan ori oli hieman kevyemmän tyyppinen ja sen rakenne olikin omiaan esteradoilla. Ori kilpaili elämänsä aikana esteillä menestyen jopa 110cm luokissa. Jälkeensä Glistenheath jätti viisitoista jälkeläistä, joista monet ovat jatkaneet orin jalanjäljissä kilpailemista esteratsastuksen parissa. Luonteeltaan ori oli melko säpäkkä tapaus.
Thorin isänisänemä, Sigrun, oli hyvin pieni tamma. Säkäkorkeutta Sigrunilta löytyi vain 133cm ja väriltään se oli punahallakko. Luonteeltaan tämä kolmannella palkinnolla kantakirjattu tamma oli hyvin tasainen tapaus ja se toimikin osan elämästään ratsastuskoulussa Norjassa tutustuttaen uusia lapsia ratsastuksen saloihin. Sigrun sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen, joten se on harvinainen nimi vuonohevosten sukutauluissa.
Thorin isänemä, Ricci, on eläkepäiviään viettävä tamma, joka on elämänsä aikana saanut kahdeksan eri lajeissa menestynyttä varsaa. Tamma itse on kilpaillut koulu- ja esteratsastuksessa voittaen useampina vuosina vuonohevosten kouluratsastusmestaruuden. Ricci on kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja väriltään se on valkohallakko. Säkäkorkeutta tältä luonteeltaan hyvin ystävälliseltä ja avoimelta tammalta löytyy 139cm.
Thorin isänemänisä, Evinrunde, oli komea valkohallakko ori, joka oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Evinrunde toimi mainiosti myös kärryjen edessä ja se kilpailikin valjakkoajossa menestyen. Oria käytettiin myös maatalouden töihin, joten ihan turha tapaus se ei ollut. Säkäkorkeutta Evinrundelta löytyi 145cm ja jälkeläisiä sillä on vain viisi. Orin ahkera käyttöura söi siltä mahdollisuuden jalostuskäyttöön ja niinpä se vastaanotti vain harvoja tammoja.
Thorin isänemänemä, Sangrida, oli luonteeltaan prinsessamainen tamma. Se oli ehkä jopa hieman epävuonohevosmainen hieman säikyn luonteensa vuoksi. Tamma kilpaili kouluratsastuksen parissa ja se oli kantakirjattu kolmannella palkinnolla. Väriltään Sangrida oli ruunihallakko ja säkäkorkeutta tammalta löytyi 138cm. Jälkeläisiä Sangrida sai elämänsä aikana kuusi, joista kaikki ovat kantakirjattuja.

Thorin emä, Ragnhild, on Norjassa asuva harmaahallakko vuonohevostamma. Se on kilpaillut menestykkäästi kouluratsastuksessa aina helppo A-tasolla, mutta toimii hyvin myös kärryjen edessä. Tammalla on toistaiseksi kaksi jälkeläistä, joista toinen on tamma. Säkäkorkeutta Thorin emältä löytyy 147cm ja rakenteeltaan se edustaa uudempaa vuonohevostyyppiä ollen hieman kevyempi ja paremmin ratsastuskäyttöön sopiva.
Thorin emänisä, Rungnir, on 148cm korkea harmaahallakko ori, joka on asunut koko elämänsä pienessä kylässä Norjassa. Kaikki kyläläiset tietävätkin orin sen hyvän luonteen ja erinomaisten käyttöominaisuuksien vuoksi. Rungnir viettää nykyisin eläkepäiviä, mutta nuorempana sitä käytettiin ahkerasti erilaisissa töissä. Orista löytyykin voimaa kuin pienestä kylästä.
Thorin emänisänisä, Rutland, oli oikea nallekarhu luonteeltaan. Ori oli hyvin leppoisa tapaus ja se oli kaikkien käsiteltävissä. Rutland kilpailikin nuoren ratsastajansa kanssa kouluratsastuksen parissa ongelmitta. Ori oli väriltään punahallakko ja säkäkorkeutta siltä löytyi 150cm. Rutland oli kantakirjattu toisella palkinnolla ja sen sukulinjaa jatkamaan jäi useita kymmeniä jälkeläisiä, joista harmillisesti vain muutamaa on lopulta käytetty jalostukseen.
Thorin emänisänemä, Thorberta, oli ulkonäöllisesti hieno ilmestys. Sillä oli harmaahallakon värityksen lisäksi seepraraitoja jalassaan ja tyypiltään se edusti vanhempaa linjaa. Thorbertan rakennetta voisikin kuvailla voimakkaaksi, mutta tasapainoiseksi. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 137cm ja luonteeltaan se oli hyvin varma tapaus, joka ei juuri kaihtanut mitään. Tamma kilpaili eri ratsastuslajeissa helpolla tasolla ja sai elämänsä aikana viisi jälkeläistä.
Thorin emänemä, Thorbiartr, oli kaunis ruunihallakko tamma varustettuna mitä kultaisimmalla luonteella. Se oli kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla saaden kehuja erinomaisesta rotutyypistään. Tamma edustikin vanhempaa vuonohevostyyppiä ja oli hieman raskaampi tapaus. Se oli elämänsä aikana lähinnä lemmikkikäytössä omistajiensa luona, mutta sai myös kolme varsaa. Säkäkorkeutta tammalta löytyi 146cm.
Thorin emänemänisä, Oilibhear, oli rakenteltaan kevyempi ruunihallakko ori, joka omasi todella näyttävät liikkeet. Se kilpailikin kouluratsastuksen parissa jopa vaativa B-tasolla ja oli oman aikansa ”muotiori”, jos näin voi sanoa. Oilibhear onkin yksi aikansa eniten jalostukseen käytettyjä oreja ja se on tuttu ilmestys monen nykypäivän vuonohevosen sukutaulussa. Säkäkorkeutta tältä hieman sirommalta ja reaktiivisemman luonteen omaavalta orilta löytyi 144cm.
Thorin emänemänemästä, Yggsdrasilista, ei ole jäänyt kovin paljoa tietoa mihinkään. Se olikin haastavin tapaus Thorin suvussa tutkia, eikä siitä aluksi meinannut löytää tietoa. Viimein kuitenkin onnistuin jäljittämään Norjassa perheen, joka osasi kertoa tämän tamman historiasta. Väriltään tamma oli ruunihallakko ja se vietti koko elämänsä pienessä kylässä. Tammalla ei juuri ratsastettu satunnaisia sunnuntaiköpöttelyjä lukuun ottamatta, mutta se toimi erinomaisesti lasten kanssa ja oli luonteeltaan hyvin kiltti. Tamman säkäkorkeudesta ei ole valitettavasti tietoa ja se sai elämänsä aikana yhden ainoan varsan.

Kilpailumenestys

KRJ-koulukilpailut, 47 sijoitusta

31.05.15, Hukkapuro, HeA, KRJ Cup, 36/370
28.02.15, Oldfinion Dressage, HeA, KRJ Cup, 3/353
31.07.14, KK Bailador, HeA, KRJ Cup, 13/379
23.05.15, Moondance, HeB, 3/40
18.05.15, Moondance, HeB, 5/40
04.05.15, Moondance, HeB, 1/22
04.05.15, Kuuralehto, HeA, 3/30
23.04.15, Brynhild, K.N. Special, 3/12
22.04.15, Brynhild, K.N. Special, 3/12
21.04.15, Brynhild, K.N. Special, 3/12
19.04.15, Brynhild, K.N. Special, 3/12
05.04.15, Minnantila, HeB, 6/40
09.01.15, Huvitutti, HeA, 3/40
08.01.15, Huvitutti, HeA, 6/40
04.01.15, Huvitutti, HeA, 3/40
02.01.15, Yemene, HeA, 5/40
19.01.15, Kilpailukeskus Holmberg, HeA, 4/50
16.01.15, Kilpailukeskus Holmberg, HeA, 5/50
19.12.14, Cresendo, HeA, 7/50
26.12.14, Domenica Estate, HeA, 4/40
01.11.14, Caral, HeA, 6/50
26.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, HeA, 3/30
05.01.15, Mörkövaara, HeA, 2/30
03.01.15, Mörkövaara, HeA, 4/30
11.11.14, Brynhild, HeB, 1/29
24.07.14, Bellgrove, HeA, 4/30
08.09.14, Dainty, HeA, 2/30
30.12.14, Moondance, HeA, 2/51
22.07.14, Kilpailukeskus Reiter, HeA, 3/30
16.07.14, Kilpailukeskus Reiter, HeA, 1/30
10.07.14, Ulapan Talli, HeA, 6/40
31.05.14, Pirunkorpi, HeA, KRJ Cup, 41/476
24.11.14, Zurück, HeA, 3/30
03.05.14, Virtuaalitalli Vaapukka, HeA, 1/40
29.04.14, Huvitus, HeA, 5/40
21.04.14, Huvitus, HeA, 5/40
06.12.14, Taikakuun Kartano, HeA, 1/50
05.12.14, Taikakuun Kartano, HeA, 6/50
20.04.14, Virtuaalitalli Vaapukka, HeA, 5/40
21.03.15, Viisikko, HeA, 4/30
17.01.15, Kilpailukeskus Holmberg, HeB, 1/50
07.04.14, Riiviöt, HeA, 5/50
30.12.14, Kilpailukeskus Holmberg, HeB, 3/50
29.12.14, Kilpailukeskus Holmberg, HeB, 7/50
03.04.14, Riiviöt, HeA, 5/50
08.08.14, Dainty, HeA, 3/30
23.03.14, Fiktio, HeA, 4/40

ERJ-estekilpailut, 48 sijoitusta

30.04.15, Solo, 90cm, ERJ Cup, 16/242
30.12.14, KK Bailador, 90cm, ERJ Cup, 4/211
31.07.14, Kilpailukeskus Ginger, 90cm, ERJ Cup, 21/228
27.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 3/30
26.07.14, Mörkövaara, 90cm, 5/40
26.07.14, Elisan yksityiset, 80cm, 3/40
26.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 5/30
14.11.14, Brynhild, 80cm, 1/15
09.12.14, Mörkövaara, 90cm, 4/30
03.12.14, Mörkövaara, 90cm, 3/30
14.11.14, Brynhild, 90cm, 3/12
13.11.14, Brynhild, 80cm, 1/15
13.11.14, Brynhild, 90cm, 2/12
23.07.14, Elisan yksityiset, 80cm, 2/40
16.08.14, Huvitutti, 80cm, 1/40
15.08.14, Huvitutti, 80cm, 4/40
07.12.14, Taikakuun Kartano, 80cm, 4/50
03.12.14, Taikakuun Kartano, 80cm, 2/50
06.12.14, Untuvapilvi, 80cm, 3/30
04.12.14, Untuvapilvi, 80cm, 1/30
13.08.14, Huvitutti, 80cm, 4/40
08.08.14, Huvitutti, 80cm, 2/40
02.08.14, Huvitutti, 80cm, 2/40
22.07.14, Elisan yksityiset, 80cm, 6/40
22.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 2/30
18.09.14, Crayon, 90cm, 2/30
25.11.14, Mörkövaara, 90cm, 5/30
22.07.14, Ziel Sporthorses, 90cm, 1/30
20.07.14, Bellgrove, 90cm, 5/30
17.07.14, Maanan Suomenhevoset, 80cm, 2/40
15.07.14, Maanan Suomenhevoset, 80cm, 4/40
13.07.14, Bairdon, 90cm, 5/50
10.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 5/30
09.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 2/30
07.07.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 4/30
30.06.14, Pirunkorpi, 90cm, ERJ Cup, 19/338

23.06.14, Kadotetut Suomenhevoset, 90cm, 4/30
19.06.14, LAC, 90cm, 6/40
16.06.14, LAC, 90cm, 1/40
09.10.14, Vanima, 80cm, 1/30
09.08.14, Lai'e Welsh, 90cm, 4/30
31.07.14, Rätvänä, 90cm, 4/30
04.08.14, Pirunkorpi, 90cm, 2/30
03.08.14, Pirunkorpi, 90cm, 1/30
31.07.14, Pirunkorpi, 90cm, 3/30
31.08.14, Mörkövaara, 80cm, 4/40
23.04.14, Brynhild, 90cm, 2/40
12.04.14, Jukola, 90cm, 4/30

VVJ-valjakkokilpailut, 46 sijoitusta

30.04.15, Wyat Shetlands, Vaikea, VVJ Cup, 4/31
30.01.15, Breandan, Vaikea, VVJ Cup, 3/42
27.06.14, Konkkaronkka, Vaikea, 4/19
19.06.14, Virtuaalitalli Dei, Vaativa, 3/15
18.06.14, Virtuaalitalli Dei, Vaativa, 1/15
14.06.14, Virtuaalitalli Dei, Vaativa, 3/15
13.06.14, Virtuaalitalli Dei, Vaativa, 3/15
07.06.14, Fiktio, Vaikea, 3/17
06.06.14, Aaltolan tila, Vaikea, 5/37
05.06.14, Fiktio, Vaikea, 2/17
04.06.14, Fiktio, Vaikea, 2/17
31.05.14, Fiktio, Vaikea, 2/17
30.05.14, Fiktio, Vaikea, 2/17
28.05.14, Fiktio, Vaikea, 1/7
27.05.14, Fiktio, Vaikea, 2/7
25.05.14, Kadotetut Suomenhevoset, Vaikea, 4/24
22.05.14, Kadotetut Suomenhevoset, Vaikea, 2/24
22.05.14, Muiston suomenhevoset, Vaikea, 4/17
20.05.14, Fiktio, Vaikea, 2/7
24.04.14, Breandan, Vaikea, 4/21
23.04.14, Breandan, Vaikea, 3/21
22.04.14, Breandan, Vaikea, 2/21
19.04.14, Konkkaronkka, Vaikea, 2/30
18.04.14, Brynhild, Vaativa, 4/29
17.04.14, Brynhild, Vaativa, 5/29
16.04.14, Ryövärin Ratsutila, Vaikea, 1/28
16.04.14, Breandan, Vaikea, 2/21
16.04.14, Konkkaronkka, Vaikea, 5/30
16.04.14, Huvitus, Vaativa, 3/26
15.04.14, Huvitus, Vaativa, 5/26
14.04.14, Brynhild, Vaativa, 3/29
14.04.14, Huvitus, Vaativa, 1/26
13.04.14, Virtuaalitalli Dei, Vaativa, 1/30
13.04.14, Konkkaronkka, Vaikea, 3/30
13.04.14, Aasikartano, Vaikea, 2/28
12.04.14, Huvitus, Vaativa, 1/26
12.04.14, Breandan, Vaikea, 3/13
11.04.14, Aasikartano, Vaikea, 1/28
11.04.14, Huvitus, Vaativa, 2/26
09.04.14, Breandan, Vaikea, 1/13
07.04.14, Aaltolan tila, Vaikea, 4/26
01.04.14, Konkkaronkka, Vaikea, 2/40
29.03.14, Konkkaronkka, Vaikea, 1/27
29.03.14, Sigma, Vaikea, 3/12
27.03.14, Fiktio, Vaikea, 2/8
26.03.14, Konkkaronkka, Vaikea, 2/27

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät


Valjakkovalmennus 05.06.2017, valmentajana Jannica

Alkamassa oli valjakkovalmennus Thorin ja suban kanssa. Olin ollut otettu naisen pyytäessä minua valmentamaan lajissa, hän oli kuullut muutamalta hyvää valmennuksistani ja oli päättänyt itsekin kokeilla miten yhteistyö sujuisi. Suurempaa kokemusta ei minulla lajista ollut, mutta mielellään kyllä annoin tietojani eteenpäin ja olinhan minäkin jonkun verran kilpaillut lajissa, en tosiaankaan kyllä mitenkään paljoa tai vaativissa luokissa. Pääasiassa pikkuponeilla vielä kaiken lisäksi. Vuonoja kyllä meiltäkin löytyi, joten ajattelin tarttua tuumasta toiseen. Astellessani paikan päälle löysin valjakon vielä tallista. Thorin ollessa valmis autoin subaa ja groomia laittamaan orin valjaisiin ja suuntasimme sitten lähipellolle, jonne nainen oli koonnut harjoittela varten Thorille sopivia tehtäviä joita hän ylpeänä selitti minulle sinne kävellessämme. Asettauduin lähemmäs heitä isolle ympyrälle, jossa valjakko sai tehdä käynnissä ja ravissa omatoimiset verryttelyt seuratessani heidän työskentelyään. Thor vaikutti samanlaiselta kuin ratsain, se oli vastaanottavainen ja tyytyväisen oloinen. Ohjastaja sai muutamia pidätteitä ottaa laukkaharjoituksissa, koska Thor tuntui innostuvan kahdeksikkotehtävästä, jossa harjoiteltiin laukanvaihtoja suunnanvaihdoksen yhteydessä. Kiireisen hevosen vuoksi otimme myös muutamia siirtymisiä laukasta raviin ja toisinpäin ennen kuin Thor sai hetkisen levähtää kävellen. Sitten aloittelimme pujottelua erilaisilla esteillä, joita suba oli koonnut pellolle. Löytyi niin paaleja, kartioita kuin oikeita keilojakin muutama niiden tueksi. Mentyään muutamaan otteeseen pujotteluradan eri variaatioilla otimme mukaan vielä tynnyreitä, jotka seisoivat radan vieressä vailla käyttöä. Groomin kanssa rakensimme niistä haasteellisen pujotteluradan, jota innokas suba lähti vuononsa kanssa suorittamaan ja suoriutuikin tehtävästä oikein hyvin. Vähäsen kuitenkin oli molempien osalta havaittavissa sähläämistä, joten tehtävään saisi rauhoittaa sekä hevosta että itseään enemmän, tarvittaessa tehdä lisäympyröitä tai vaikka ottaa ihan käyntiinkin, jos kierrokset alkavat jommalla kummalla nousta. Kaiken kaikkiaan olin kyllä tyytyväinen tämän päivän valmennukseen ja pohdimme, josko yhteistä taivalta valjakkoajovalmennusten suhteen joskus jatkettaisiin oman valkun ollessa kesälomalla useamman viikon kesän mittaan. Ensi kerralla voisi mennä kestävyysradalle harjoittelemaan, joka tarjosi tiukkoja paikkoja, portteja ja vesiesteenkin usean tunnin ajaksi.

Estevalmennus, 03.06.2017, valmentajana Jannica

Saapuessani maneesiin, jossa olimme sopineet pitävämme estekaluston sijainnin vuoksi valmennuksen tänään Thorille ja suballe tapasin parin lämmittelemästä. Ori huomasi minut ja unohti tyystin mitä oli tekemässä. Tätä kuulemma sattui perin usein, joten huomaamattomin avuin suba auttoi orin takaisin työskentelyn pariin ja lopetettuaan kunnialla kolmikaarisen kiemurauran ravissa hän otti käyntiin ja juttelimme hetken valmennuksen sisällöstä. Koska naisella ei erityisiä toiveita sen suhteen ollut, niin ajattelin tänään teettää kaksikolla estekoulun lisäksi yksinkertaisia tehtäviä kaarevalla linjalla, korkeuksien tänään vielä pysyessä matalina, vaikka ori selviytyikin hyvin 90cm tehtävistä. Aloittelimme verryttelyn jälkeen käyntitehtävillä, joissa ohjasin suban istuntaa ja tarkastin myös että hän tiedosti este- ja kevyenistunnan eron. Hyvin ne olivat käytännössä hallussa, joten ratsastaja sai melko pian ruveta tekemään samoja tehtäviä myös ravissa ja laukassa. Verryttelyt suoritettuaan he saivat tulla vielä ympyrällä muutaman kerran ristikon molempiin suuntiin ja sitten Thorille tarjottiin hetkeksi hengähdystauko. Kävelyn jälkeen otettiin pitkällä sivulla viiden puomin ravitehtävä, joiden yli Thor asteli kuuliaisesti, ori oli erittäin tarkka jaloistaan ja lisäksi sillä oli hyvä koordinaatio askelten ja etäisyyksien suhteen. Subaa sai muistuttaa muutaman kerran katseesta ja lonkan sekä kantapään yhteisestä linjasta, koska hän tuppasi menemään liiankin edelle puomeilla, mutta pienellä harjoittelulla ja korjaamisella tehtävä alkoi kyllä sujumaan. Siirsin puomeja ja ratsukko sai tulla ne uudestaan vielä laukassa suoralla linjalla, jonka jälkeen vaihdettiin suuntaa ja lisäsin puomien jälkeen kaarevalle linjalle kaksi mitättömän pientä ristikkoa, joiden väliin tuli kolme askelta. Suban piti muistaa tulla puomeille suoralla hevosella, mutta sen jälkeen katsoa kaareva linja viimeisen puomin jälkeen, myötäystä ei niin hirveäsi tarvittu tämän kokoisilla esteillä ja keskivartaloa ei tarvitse ihan niin paljoa taivuttaa hyppyyn mitä teit ensimmäisillä kerroilla. Seuraavaksi nostin esteitä parikymmentä senttimetriä ja otin laukkapuomit pois edestä. Linjan jälkeen tultiin pysähdys kirjaimen kohdalla, joka tuntui teidän kohdalla olevan vähän liukuva käsitys. Lopulta kuitenkin kun istuit esteen jälkeen syvälle satulaan ja puristit pohkeilla pysähtyi orikin oikeaan paikkaan. Sen jälkeen päästiin hetkeksi kävelemään, kun kokosin kahden esteen tueksi vielä innarin ja okserin seuraavalle pitkälle sivulle kolmen askeleen välillä. Ennen innaria Thor hieman innostui, koska näki jo edessä nousevan okserin, mutta malttoi hyvin, koska muistit pidättää sitä pienin pidättein koko ajan, hienoa! Okserin jälkeen ori lähti vähän kaahottamaan, mutta sait sen hyvin takaisin tuntumalle seuraavaa hyppykierrosta varten välissä. Parin kerran jälkeen saitte jäädä uralle kävelemään loppukäyntejä, hyvää yhteistyötä tänään! Kotiläksynä voisitte harjoitella sarjaesteitä ja suhteutetulla välillä esteitä lyhemmillä laukkaväleillä, jotta Thor joutuu keskittymään ja etenkin kuuntelemaan myös esteiden välillä mitä siltä pyydetään.

Kouluvalmennus 10.07.2016, valmentajana Miivi

Tänään olin päässyt valmentamaan subaa ja hänen norjanvuonohevosoriaan Thorleifiä eli Thoria. Derian oli minulle tuttu paikka jo entuudestaan, vaikka en ollutkaan siellä hetkeen käynyt. Löysin kuitenkin nopeasti tieni kentälle, jonka reunalle istuutuessani sain todeta, että olin valmentanut Thoria ennenkin, vaikka nimi olikin kuulostanut vieraalta, olin viime kesänä oli päässyt valmentamaan sitä valjakkoajossa. Nyt oli vuorossa kouluvalmennus. Ori kulki oikein mukavasti koko valmennuksen ajan. Teetin ratsukolla erilaisia vastalaukkaan liittyviä tehtäviä pitäen valmennuksen sisällön monipuolisena, jotta Thor ei menettäisi kiinnostustaan valmennuksen kulkuun, ja ratsastajakin pysyisi hereillä. Suurin ongelma Thorilla oli vastalaukan nostamisessa. Suba antoi orille ehkä turhan kevyet avut, ja ori jäi kyselemään, tuliko sen todella nostaa vastalaukka, jolloin suba joutui antamaan avut useampaan kertaan ja siirtymä oli hidas. Neuvoinkin häntä antamaan ratsulleen heti reippaat avut, jotta ori ei joutuisi jäämään kyselemään, mitä sen pitäisi tehdä. Se olikin ainoa asia, johon jouduin suuremmin paneutumaan valmennuksen kulussa, muuten puutuin vain pieniin asioihin, joiden muuttaminen oli lähinnä hiuksenhienoa viimeistelyä.

Estevalmennus 02.07.2016, valmentajana Oonaroosa

Thor ja sen ratsastaja tekivät itsenäisesti siirtymiä minun kasatessa pikaisesti kentälle kaksi pystyä keskihalkaisijalle. Lisäksi laitoin kaksi kavalettia molempien pitkien sivujen keskivaiheille. Tämän jälkeen suuntasin huomioni ratsukkoon, joka teki ravissa temmonmuutoksia. Muistutin ratsastajaa tekemään pidätteitä enemmän, jos Thor jäisi vähän juoksemaan reippaamman askelluksen jälkeen. Ratsukko teki siirtymiä myös toiseen suuntaan, jonka jälkeen otimme laukkaa. Pyysin nostamaan laukan päädyssä, tekemään keskihalkaisijalla olevan esteen ympärille ympyrän ja tulemaan sitten kavaletti uran vierestä. Thor näytti erittäin innokkaalta hyppäämään, joten pari ensimmäistä hyppyä lähti turhan kaukaa. Neuvoin ratsastajaa itse odottamaan ja tekemään pieniä pidätteitä, jolloin ponnistuspaikkakin saatiin paremmaksi. Hetken kuluttua jatkoin verkkatehtävää niin, että kavaletin jälkeen tehtiin myös toisen pystyn ympäri ympyrä ja siitä hyppy toiselle kavaletille. Verryttelyn jälkeen aloimmekin hyppäämään. Aluksi Thor ja ratsastaja tulivat keskihalkaisijan linjan ihan normaalisti. Selässä ulkoavut saivat kyllä olla töissä, että oriin sai suoristettua tarpeeksi ajoissa. Hypyt heillä oli tosi tasaisen näkösiä eikä vuonohevonen kyttäillyt 50 sentin pystyjäni ollenkaan. Kun linja meni noin viidellä askeleellä näppärästi, lähdimme ottamaan tempoa pienemmäksi. Vaikka Thor oli innokas, saivat he melko näppärästi mahdutettua väliin vain kuusi askelta. Vastaavasti neljän askeleen linja onnistui kepoisasti, kun orilla oli eteenpäinpyrkimystä. Teimme myös pari kertaa matalemmilla esteillä voltit linjan väliin kavaleteille, missä ulkoapujen piti myös olla hereillä - muuten Thor vain imi iloisesti linjan toiselle esteelle. Tunnin loppua kohden korotin esteitä aina 90 senttiin asti, jolloin kylläkin jätimme voltit välistä pois. Loppuverryttelyn ratsukko teki itsenäisesti kentällä minun kasatessa esteet pois.

Valjakkovalmennus 20.07.2015, valmentajana Miivi

Tällä kertaa olin saanut valmennettavakseni vaikealla tasolla kilpailevan vuonohevosori Thorleifin, jota olin kuullut myös Thoriksi kutsuttavan. Olin harvemmin valmentanut valjakossa noviisia vaativampia luokkia kilpailleita hevosia, mutta uskoin kuitenkin selviäväni urakasta kilpailukokemukseni avulla. Tälläkin kertaa ajettavana olisi tarkkuuskokeen esteitä, ja olin rakentanut valmiiksi monikäyttöisistä oransseista tötsistä siksakmuotoon rakennetun kujan, jonka kulmien jyrkkyyttä lisättäisiin vähitellen. Rakentaessani rataa suba oli lämmitellyt orinsa itsenäisesti, ja saatoimme aloittaa tehtävän. Nyökkäsin suballe ja hänen ratsulleen, ja he aloittivat tehtävän rauhallisessa vauhdissa. Loivat kulmat menivät ratsukolta helposti, ja vaikeutinkin heti tehtävää. Tällä kertaa esteet menivät hieman hitaammassa temmossa, mutta ilman virheitä. "Otetaan tuo vielä uudelleen vähän reippaammassa vauhdissa. Sitten vaikeutetaan vielä kerran vähän isommin, joka jää viimeiseksi tehtäväksi, jos ei heti suju niin tehdään sen verran kauan että sujuu", puhuin. Pian olimmekin vaikeuttaneet radan lopulliseen tasoomme, ja Thor selvitti sen vaikeuksitta toisella kerralla, ensimmäisellä kerralla ori onnistui tiputtamaan yhden pallon ratsastajan yrittäessä olla liian vauhdikas. Kiitin valjakkoa hyvästä valmennuksesta ja jätin heidät jäähdyttelemään lähtiessäni kohti autoani.

Valjakkovalmennus 28.06.2015, valmentajana Sippe

Tänään Suban ja Thorin kanssa olisikin luvassa minulle hieman vieraamman lajin valmennusta, nimittäin valjakkoajoa! Olin suunnitellut, että pääasiassa harjoittelisimme tarkkuusajoa. Saapuessani Derianiin, oli Suba juuri taluttamassa Thoria talliin. Pysäköityäni auton astelin heidän luokseen hoitopaikalle. Valjastin Thorin yhdessä Suban kanssa, ja kiinnitettyämme kärryt vuonohevosorin valjaisiin, lähdimme Derianin suurta kenttää kohti. Kun Suba verrytteli Thoria, minä sommittelin kartioita kentällle. Kun valmennettavani olivat kyllin vertyneitä ja minä tyytyväinen kartioiden sijainteihin, aloitimme varsinaisen tehtävän. Olin asettanut kartiot kolmikaarisen kiemurauran muotoon niin, että jokaisessa kaarteessa piti Suban ohjata Thor kartioiden suhteellisen kapeasta välistä. Aluksi pyysin valjakkoa tulemaan tehtävän käynnissä. Thor pureskeli keskittyneenä kuolainta, ja Suba ohjaili sitä tottuneesti kartioiden välistä. Valjakon suoriuduttua hienosti käynnissä, pyysin heitä nostamaan ravin. Thor liikkui letkeästi ja tasapainoisesti, mutta huomasin, että askellajin nopeutuminen toi valjakolle haastetta. Neuvoin kieli keskellä suuta keskittyvää Subaa tekemään Thorille aina ennen kartioita pari selkeää puolipidätettä, jotta tehtävä sujuisi vieläkin paremmin. Vielä muutaman hienon suorituksen jälkeen päästin valjakon ansaittuihin loppuverryttelyihin. Suba ja Thor tekivät erittäin hyvää yhteistyötä, eikä minun tarvinnut montaakaan kertaa huomauttaa heitä. Jäin vielä katselemaan valjakon loppuverryttelyjä. Suba antoi Thorin ravata hieman pidemmällä ohjalla, ja yhteistyö oli ihailtavaa katseltavaa. Kun Suba siirsi oriin käyntiin, nousin ja läksin satulahuoneeseen hakemaan kassistani lasillisen kylmää, virkistävää vettä.

Estevalmennus 30.05.2015, valmentajana Papukaija

Aurinko paistoi kesäisesti, kun astelin tennarit jalassa kohti kenttää. Kesälomat olivat alkaneet, mutta valmentajilla saati tallinpitäjillä siitä ei ollut tietoakaan. Pyyhin hikeä otsaltani ja huokaisin kun viileä tuuli pyyhkäisi ohiteni vetäisten huivini nurin. Suoristin sen ja astuin neutraali ilme naamallani kentälle. Kaksikko oli juuri saapunut sinne ja sonnustautui valmennusta varten - toisin sanoen laski ja mittasi jalustimet ja nousi selkään. Alla oleva ori vaikutti hieman höselöltä eikä heti tuntunut keskittyvän olennaiseen. Se kuitenkin korjaantui heti kun aloitimme tehtävän parissa. Käynnissä ratsu mateli suban alla, mutta virkistyi huomatessaan kokoavani esteitä kentälle. Ravissa oltiinkin jo sitten perillä asiasta. Siirryimme laukkaan noin kymmenen minuutin verryttelyn jälkeen ja laukka nousikin varsin vetreästi. Tänään harjoittelimme ihan pystyjen parissa, sekä yhden erikoisesteen, sillä halusin kokeilla mihin asti orin keskittymiskyky ja rohkeus yltää. Aluksi jätimme erikoisesteen pois radasta, ja menimme yhtä erillistä pystyä ja kahden pystyesteen sarjaa. Nostimme korkeutta pikkuhiljaa. Kun otimme erikoisesteen mukaan ja jätimme yksittäisen pystyn pois, alkoi todellinen ratsastus ja orin hallinta. Pidin erikoisesteen aluksi ihan normaalina, kunnes aloin hyppy hypyn perään muuttamaan sitä yhä erikoisemmaksi. Kun este alkoi näyttää jo aika kaamealta ihan ihmissilmällekkin, alkoi Thor hieman mietiskellä hyppäisisikö vai eikö. Kaiken lisäksi tallin puolelta kuului hirnuntaa ja melua, koska yksi hevosista oli hoitajaltaan karannut ja nelisti kohti laitumia. Siinä kohtaa ratsun katse kiinnittyi sinne ja se jätti hypyn kokonaan välistä. Tuohon suba ei osannut varautua ja lensi mukavassa kaaressa kuivalle kentän pohjalle nousten sieltä sitten vaatteet hiekan peitossa. Ratsastaja nousi takaisin selkään ja siinä vaiheessa karkuri oli saatu kiinni. Nyt hyppy onnistui ja kehuin tehtävästään suoriutunutta kaksikkoa. Tämä oli viimeinen valmennukseni suba ja hänen hevostensa kanssa. Valmennuksen jälkeen lähdin hyvin mielin kohti kotia.

Kouluvalmennus 29.03.2015, valmentajana Sippe

Seurasin Suban ja Thorin alkulämmittelyjä maneesin katsomossa viltin alla, kahvimuki kädessä. Olin antanut heille luvan itsenäiseen verkkaan, jota itse katselisin hiljaa katsomosta. Kun Suba ilmoitti Thorin olevan kyllin vertynyt, pääsimme päivän aiheeseen, joka oli lumiukko. Emme lähtisi pyörittelemään lumiukolle vartaloa ulkona lumesta, vaan tarkoituksena oli tehdä maneesiin kolme ympyrää: kaksi päätyihin, yksi keskelle. Jokaisen ympyrän "liitoskohdassa" ympyrää vaihdettaisiin. Aluksi pyysin Subaa istumaan harjoitusravissa aina keskiympyrän ajan, muut ympyrät hän saisi keventää. Thor asettui hienosti ja kulki rungostaan pyöreänä, vaikka välillä nostikin päätään ja vilkuili ympärilleen. Seuraava vaihe oli, että Suba nostaisi aina keskiympyrällä laukan, muut saisi edelleen suoritttaa kevyessä ravissa. Thorin laukka pyöri hyvin, mutta katsoessani kelloa huomasin, että aikamme alkoi pikkuhiljaa loppua. Päästin hienosti suoriutuneen ratsukon loppuverryttelemään. Loppuverkkojen aikana annoin Suballe vielä positiivista palautetta hänen ratsastuksestaan.

Kouluvalmennus 16.03.2015, valmentajana Jonna

Valmennukseeni oli saapunut Suba ja upea vuonis Thor, joka kulki kiltisti mutta korvat minua tarkkaillen ympäri maneesia. Teimme käynnissä hetken työstämistä, muun muassa voltteja joka kirjaimen kohdalle - näin yritimme saada Thorin keskittymään täysillä ratsastajansa apuihin. Käskin vaihtaa suunnan ja tehdä vielä hetken samaa tehtävää. Hetken kuluttua annoin luvan siirtyä ravaamaan, tehden päätyihin isot pyöreät ympyrät. Vuonis teki työtä käskettyä, vaikkakin selävästi meinasi välillä pälyillä ympärilleen. Käskin harjoittaa pari ravipohkeenväistöä molemmille pitkille sivuille, missä Thor alkoi toivotun mukaisesti hakeutua muotoon. Suunnan vaihdos ja samaa tehtävää tähänkin suuntaan. Mallikkaasti meni, joten siirryimme laukkaamaan. Laukassa keskityimme siihen, että Thor ei vilkuillut muualle ja että koko paketti pysyi kasassa. Harjoituksen kanssa alkoi laukkakin näyttää varsin hyvälle ja lopettelimme tälle erää.

Kouluvalmennus 12.03.2015, valmentajana Augusta

Suba ja Thor olivat aloittaneet alku verryyttelyn hetki sitten pyynnöstäni, sillä haluan aina alkuun tarkkailla itse miten ratsukko työskentelee. Thor liikkui isoin askelin eteenpäin ja näytti askeltavan hyvin pehmeästi. Taivutuksissa kuitenkin vasenpuoli oli hiukan jännittyneempi. Niinpä aloitimmekin seuraavan tehtävän vasempaan kierrokseen. Pitkillä sivuilla aina pohkeenväistöä kentän keskeltä toisen puolen sivun päähän jolloin suunta siis vaihtui. Thor näytti hyvin kykynsä ja pitkät askeleensa. Kuitenkin kun lähdin siivoamaan nurkassa olevaa lantaa, ori jotenkin heräsi. Se katsoi pitkään ihmeissään, mikä ihme minulla oli kädessä mutta hetken päästä se hyväksyi asian. Vaihdettiin suuntaa ja lisäsimme päätyihin laukka ympyrät jotka oli tarkoitus laukata. Molempiin suuntiin taivutukset olivat onnistuneet ja Subakin näytti selvästi tyytyväiseltä harjoitukseen. Oli siis hyvä päättää valmennus siihen.

Kouluvalmennus 02.03.2015, valmentajana ronya.

Toiseen valmennussessioon suba oli valinnut itselle ratsukseen norjanvuonohevosori Thorin. Aloitimme orin kanssa ihan avotaivutuksilla pitkillä sivuilla kevyessä ravissa, jotta saisimme Thorin irtonaiseksi ja notkeaksi. Nyt ei ollut niinkään väliä sillä, että ori kulkisi juuri tasan kolmella uralla, vaan kunhan se taivuttaisi kaulaansa ja etenkin kroppaansa rehellisesti niin olisin tyytyväinen. Tehtyämme tehtävää hetken kevyessä ravissa kehoitin subaa istumaan alas ja nyt ratsastamaan avotaivutuksen kohdilleen saatuaan aina vähän eteen, niin että ulkolapa aukeaisi tehokkaasti. Thor suorittikin vakuuttavasti siihen asti, kun toinen ratsukko päätti liittyä seuraamme. Parin minuutin ajan suba sai lähestulkoon taistella orin kanssa saadakseen sen keskittymisen takaisin. Loppujen lopuksi Thor rentoutui jälleen, joten annoin luvan kävellä välikäynnit. Laukassa teimme loivia kiemuroita, jolloin saatiin vielä vastalaukan avulla Thoria vielä enemmän auki. Loppuun ori esittikin varsin hienoa ravia, hyvä!

Päiväkirjamerkintä 07.03.2014, kirjoittanut omistaja

Norjasta saapui tänään neljä vuonohevosta kasvattamaan jo ennestään suurta vuonolaumaamme. Kaksi oria, Bergsmoen Aslak ja Thorleif, sekä kaksi tammaa, Mydland Lilje ja Glimrende Greta. Valitsin uudet hevosemme pitkälti sen mukaan, että niillä kaikilla on lahjoja sekä valjakkoajoon, kouluun että esteratsastukseen. Näiden hevosten myötä Derianin vuonohevoskasvatus saa mukaansa aivan uutta verta ja näiden hevosten varsoista voikin tulla varsinaisia monilahjakkuuksia. Kaikki uudet tulokkaat ovat tällä hetkellä nelivuotiaita, joten niiden kilpailutus aloitetaan saman tien. Oriit ovat siis nyt heti käytössä jalostukseen ja tammoillekin suunnitellaan jo ensimmäisiä varsoja. Kaikki uudet tulokkaat tähtäävät myös aikanaan laatuarvosteluihin muiden hevosteni tapaan, mutta siihen on nyt vielä paljon aikaa.




VVJ-I, KRJ-I, ERJ-II
virtuaalihevonen


© Deep Creek Farm

Astutukset

Thor on tarjolla evm-sukuisten norjanvuonohevosten jalostukseen. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.

Jälkeläiset

Gudjeger
synt. 16.04.2018
e. Finfjord's Huldra

Derian Sleipnir
synt. 21.05.2017
e. Søt Kisses

Derian Vivian
synt. 01.06.2015
e. Valfrida

Nouvion Thorfinn
synt. 07.02.2015
e. Lyskilde

Derian Lydia
synt. 04.07.2014
e. Mydland Lilje

Thorgrim
synt. 01.07.2014
e. Froviken Amorosa

Derian Grima KTK-III
synt. 02.06.2014
e. Glimrende Greta


© DERIAN
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © suba
TALLI on virtuaalitalli // a SIM-game stable