Derian

alkuorittammatkasvatus


Krøgskovens Odin

virallinen nimi: Krøgskovens Odin rekisterinumero: VH15-053-0183
sukupuoli: Ori painotus: VVJ
rotu: Norjanvuonohevonen koulutus: Helppo A, vaikea
syntymäaika: 04.01.2015, 11-vuotias maahantuoja: Cynoria
väri, säkä: Ruunihallakko, 142cm omistaja: suba (VRL-12468)

20.09.2016 Hevoskantakirja - 13 + 16 + 16 + 16 = 61p. / KTK-III

Luonnekuvaus

© Jannica

Odin on varmaliikkeinen, reipas ja luotettava ajokki, jonka kanssa on ilo työskennellä ajaen ja ratsain. Ori on enemmän valjakkopainotteinen, mutta ratsunakin oikein näppärä tapaus taitaen helppo A tasolle asti asiat jopa. Sujuvasti liikkuva yhteistyöhaluinen ori on ajaessa mutkaton ja valjastaessa sekä satuloidessa helppo. Se on asiallinen käsitellä tammojenkin lähettyvillä, vaikka voikin pistää pienen show:n pystyyn kisapaikalla keväisin, jos joku uskaltautuu liian likelle oria verryttelyssä. Kärryt perässään ori kuitenkin kiinnittää huomattavasti vähemmän huomiota toisiin ja tammoihin, joten valjakkotreenaus ja verryttely kisapaikalla sujuvat kouluratsastusta helpommin. Ori on maastovarma kärryjen kanssa ja ratsain ja sen erityisosaamiseen kuuluvat tarkkuusajo, koska ori on koulukokeessakin hyvä keskittyjä. Maratonosuuksilla sen sijaan Odin on salamannopea lähtijä, joka pesee mennen tullen isompien ajat pienillä käännöksillä, kuten tarkkuudessakin.
Hoitaessa Odin on superkiltti ja sopii aikuisten valvovan silmän alla myös lasten hoidokiksi. Se on kiltti taluttaa, mutta kuitenkin vähän isompien talutettava, koska noteeraa kyllä tammat etenkin keväisin ja myös ruohotupsut voivat vihreään aikaan houkutella oria luokseen, jolloin taluttaja joutuu tahattomien seireenin kutsujen viemäksi, kun ori unohtaa ihmisen tyystin ja lähtee katsastamaan apajia ketjunaru perässä roikkuen. Odinin hoitamiseen ja kunnostamiseen on aina syytä varata kosolti aikaa, koska ori kirjaimellisesti rakastaa piehtarointia ja onnistuu aina löytämään tarhan kuraisimmat kohdat. Se myös rakastaa pesemistä ja uimista, onneksi.. Kisapaikalla ori voi olla innokas, mutta kuitenkin helppo hallittava. Odin tulee hyvin toimeen ruunien kanssa ja tarhaa myös alistuvien nuorten orien kanssa, kunhan tilaa on tarpeeksi. Maastossa ori on luotettava, mutta pyöräilijät voivat vähän jännittää. Nekin ori kyllä ohittaa ohjastajan tai ratsastajan rohkaisemana eikä jää turhia kyttäilemään.


Sukutaulu

i. Brøges Olle, evm.
ii. Øivar, evm.
iii. Erling, evm.
iie. Gunnhild, evm.
ie. Reidun, evm.
iei. Olav, evm.
iee. Sigrid, evm.
e. Hjallens Klara, evm.
ei. Sveinung, evm.
eii. Rolf Bjarte, evm.
eie. Vildis, evm.
ee. Hjallens Grete, evm.
eei. Per Magnus, evm.
eee. Solfrid, evm.

Sukuselvitys

© Jannica

i. Brøges Olle oli ajoittain hankalan luonteen omaava ori, joka lopulta lopetettiin 16-vuotiaana sen käytöksen ruvettua vaaralliseksi suorastaan. Ruumiinavaus paljasti pahan aivoverenkiertohäiriön, mutta onneksi orin jälkeläisillä ei samankaltaisia ongelmia ollut. Luonteensa vuoksi se kuitenkin sai vain kaksi jälkeläistä, jotka osoittautuivat joka tapauksessa mukavan emän kautta hyviksi suoritushevosiksi. Olle ei luonteensa vuoksi ollut kilpakäytössä, eikä sillä harrasteajoakaan tehty, vaikka suvusta löytyy toinen toistaan hienompia valjakko- ja kouluhevosia. Olle oli ruunihallakko 141-senttinen ori, jolla ei myöskään ollut näyttelykokemusta tai kantakirjapalkintoa.
ii. Øivar oli helppo A tasolla kilpaillut kouluhevonen, joka veti vapaa-ajallaan myös kärryjä, muttei startannut valjakkopuolella. Suvusta sen sijaan löytyy myöskin valjakkoa kisanneita hevosia. Vaaleanruunihallakko 143-senttinen ori periytti jälkeläisilleen paitsi temperamenttia myös hyvää liikettä ja niistä useimmat kilpailivat koulua tai valjakkoa. Kaikkiaan orille kertyi jälkeläisiä yhdeksän, joista kahdeksan on kisannut.
iii. Erling oli erittäin hyväkäytöksinen ori, joka ei valitettavasti kuitenkaan varsoilleen siirtänyt kaikkia hyviä ominaisuuksia ja niinpä suuresta osasta tuli haastavia. Toki tässäkin kasvatuksella oli suuri osuus nuorten hevosten käytökseen. Vaaleanruunihallakko 140-senttinen orii omasi hyvän rakenteen ja askellajit, joita se sen sijaan periytti kohtalaisella menestyksellä viidelle jälkeläiselleen. Liikkeidensä puolesta Erling olisi sopinut myöskin kouluhevoseksi, mutta omistajan painotuksen myötä orinkin meriittilista on pitkälti valjakkoajon puolelta. Erling periytyy vuonohevosista, jotka eivät kantahevosina juuri esittelyä kaipaa.
iie. Gunnhild oli yleispainotteinen tamma, joka kilpaili koulua ja valjakkoa startaten myös muutamia helppoja esteluokkia, näissä kuitenkaan sen enempää pärjäämättä. Tamma kuitenkin tykkäsi esteistä, jonka vuoksi ne pysyivät ohjelmistossa. Hallakko tähtipää oli 143cm korkea ja periytti varsoilleen tammamaisen luonteensa lisäksi hyvää liikettä ja sopivan ratsastajan / ohjastajan löytyessä myös reipasta työasennetta, joka piti kuitenkin ansaita tammankin kohdalla. Gunnhild sijoittui helpoissa koulu- ja valjakkoluokissa sopivan ohjastajan puuttuessa, mutta sen vanhemmat ovat kilpailleet vaativallakin tasolla sekä osa jälkeläisistä vaikeaa valjakkoa ja vaativa B:tä koulupuolella, kun liikettä on riittänyt osalla. Gunnhildiltä jäi jälkeläisiä yhdeksän aikaisin loppuneen kisauran jälkeen, joista viisi on kilpaillut sijoittuen.
ie. Reidun oli vaaleanruunihallakko 141-senttinen tamma, joka periytti varsoilleen kohtalaisen hyvää rakennetta, askelta ja luonnetta. Reidunilta jäi kaksi varsaa ainoastaan, kun tamma kilpaili suhteellisen pitkän uran kouluratsuna ja lisäksi vaativaa valjakkoa. Ratsastettavuudeltaan Reidun oli yhteistyön löytyessä helpohko, muttei mikään automaatti, kuten eivät varsansakaan. Reidun oli ajopuolella yhteistyöhaluinen, reipas ja innokas oppimaan uutta, jonka ansiosta se kilpaili vaativalla tasolla sijoittuen myös arvokilpailuissa ja vuonomestaruuksissa kerran tai pari.
iei. Olav oli hyväliikkeinen ja helpohko ori, jonka vaaleanruunihallakkoa karvaa koristi rodunomainen siima ja kaksiväriset jouhet. Päässään Olavilla oli tähti, jonka se periytti useimmille 19 varsastaan. Olavilta itseltään korkeutta löytyi 139cm:n verran ja varsat ovat olleet hitusen isompia sekä rotevampia rakenteeltaan, koska oriin lähisuvusta löytyy isompaakin hevosta. Olav kilpaili vaatimattoman uran valjakkohevosena jääden kuitenkin vaille sen suurempaa huomiota uransa puolesta.
iee. Sigrid oli vaaleanruunihallakko 145-senttinen tamma, joka oli luonteeltaan erittäin kiltti, ihmisrakas ja yhteistyöhaluinen, valitettavasti kuitenkaan tamman parivalintaan ei kauheasti kiinnitetty osaamattoman kasvattajan kautta huomiota ja suuri osa varsoista peri isänsä temperamentin, etenkin jos sitä oli paljon. Onneksi mukaan mahtuu kuitenkin muutama emänsä herttaisen luonteen perinyt kouluhevonen. Kouluosaajien lisäksi tamman kuudesta varsasta osa kilpailee tai on kilpaillut valjakkoa kuten emänsäkin. Sigridin ura ei mikään ruusuinen ole, mutta on tammalla kuitenkin jotakin kokemusta uralta ihan vaativaltakin tasolta. Kuitenkin siitoskäyttö ja syntyneet kuusi varsaa veivät emätamman elämästä sen verran suuren osan, ettei sen kilpailu-ura ollut kovin laaja. Suvusta sen sijaan löytyy isommankin valjakkouran tehneitä vuonoja.

e. Hjallens Klara on loistava monitoimihevonen, joka hyvien hyppylahjojensa lisäksi on periyttänyt kuuliaisuuttaan suurelle osalle varsoja. Mukaan mahtuu muutama isäorin temperamentin omaava varsa kahdeksaan varsaan, mutta valtaosa on rauhallisia ja helppoja. Kouluratsun uraa tavoitellut tamma on kisannut lähisukunsa tavoin myös esteitä ja valjakkoa, mutta varsat olleet selkeästi enemmän rauhallisen luonteen puolesta koulu- ja valjakkohevosia. Vaaleanruunihallakko iso (148cm) tamma on periyttänyt varsoille myös kokoa ja ulkonäköä, se on palkittu kylmäverikantakirjassa II palkinnolle.
ei. Sveinung on erittäin kaunisrunkoinen I palkinnon kantakirjaori ja erinomaisesta suvusta tuleva periyttäjä, jonka sukuun on koottu parhaimmisto koulu- ja valjakkohevosia sekä siitoseläimiä. Vaaleanruunihallakko 142-senttinen ori on ajoittain etenkin nuorempana ollut temperamenttinen, mutta oikealla käsittelyllä ja varsojen aikaisella koulimisella on sen onnistunut periyttää hyviä käyttöhevosia kolmeen lajiin, joista omiensa lisäksi varsoissa on estetammojen kanssa estehevosiakin. Sveinung on itse kilpaillut vaativalla tasolla koulua ja valjakkoa, jonka lisäksi sillä on satunnaisia kenttäsijoituksia, kenttäuran laajuudesta ei kuitenkaan ole tietoa. Ainakin startteja tuntuu löytyvän enemmän koulusta ja valjakkoajosta. Sveinung syntyi Ruotsissa ja myytiin Norjaan jalostuskäyttöön kymmenvuotiaana.
eii. Rolf Bjarte on kilpaillut mittavan koulu-uran vaativalla tasolla ja sijoittunut urallaan liki kolmekymmentä kertaa, joista valtaosa voittoja. Vaaleanruunihallakko 145-senttinen ori on hyvärakenteinen ja periyttänyt ulkonäön lisäksi jälkeläisilleen kokoa ja näköä. Sillä on parikymmentä varsaa, joista löytyy muutama Ruotsin suurin jalostusori sekä koulua hyvällä menestyksellä kilpailleita jälkeläisiä. Bjarte on ollut aktiivinen näyttelyjen kävijä myös, keräten useamman irtosertin, champion arvonimeä sille ei ole kuitenkaan ehditty hakemaan. Liikkeiden lisäksi orilta on löytynyt periytettäväksi myöskin taitoa ja tekniikkaa liikepuolelle kouluratsastusta ajatellen.
eie. Vildis on sirorakenteinen pienehkö (139cm) tamma ja periyttänyt valtaosalle sukulaisistaan vaaleanruunihallakkoa väritystä. Vildis on kouluratsu, jolta löytyy uraltaan sijoituksia kuusikymmentä, näistä kymmenen voittoja vaativalla tasolla. Kouluratsastuksen lisäksi tamma on ajo-opetettu, muttei tietääkseni kilpaillut valjakkoa toisin kuin sen varsat. Vildis oli lyhyessä siitoskäytössä uransa päätettyään ja sille syntyi kaksi varsaa, jotka kilpailevat koulua ja valjakkoa. Tamma on kantakirjattu II palkinnolle tilaisuuden parhaana tammana ja toiminut rauhallisen luonteen turvin pihaton varsavahtina siitosuransa päätettyään.
ee. Hjallens Grete on arvokilpailuja koulupuolella kahlannut ruunihallakko tamma. Isokokoinen neiti (148cm) on periyttänyt varsoilleen (8) paitsi kokoa myös näköä ja niistä suuri osa on emänsä tavoin kantakirjattu II palkinnolle. Grete on kilttiluonteinen tamma, joka ei jäänyt suinkaan historiankirjoihin meriittiensä perusteella vaan hyvänä periyttäjänä enemmänkin. Grete periytyy itsekin käyttöhevosista ja silloiselle kasvattajalle oli tärkeää, että hevosilla oli muutakin puuhaa kuin siitoskäyttö, jonka vuoksi tamma koulutettiin heti 4-vuotiaana kärryjen eteen ja ratsaille. Varsat ovat olleet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta hyviä käsitellä ja helposti koulutettavia, yhteistyöhaluisia ja nopeita oppijoita. Grete on tänä päivänä 30-vuotias eläkeläinen, mutta ikä on jo alkanut hiukan painamaan.
eei. Per Magnus on norjalaista tunnettua sukuhaaraa edustava ori, joka on sijoittunut parikymmentä kertaa koulupuolella ja lisäksi kerännyt champion arvonimen näyttelymenetyksellään. Myös jälkeläiset ovat pärjänneet kohtuullisen hyvin koulussa, näyttelyissä ja olleet myös lahjakkaita hyppääjiä, vaikkei niillä olekaan tiettävästi esteitä kilpailtu. Hallakko 141-senttinen ori on periyttänyt hienoja jälkeläisiä, joista kasvattaja saa olla ylpeä. Kahdestakymmenestä varsasta kaksi on tehnyt Pohjoismaissa hyvää tulosta kouluhevosina ja lopuistakin löytyy kisaajia niin valjakko- kuin koulupuolelle. Menestyneiden kisaajien lisäksi jälkeläistöön mahtuu muutama nimeä saavuttanut siitostamma.
eee. Solfrid on luonut hyvää uraa kouluhevosena, vaikka polveutuukin valjakkovanhemmista. Pidemmällä suvussa on kuitenkin koulun osaajia ja Fridan varsat ovat kilpailleet molempia lajeja yhtä hyvällä menestyksellä. Frida on luonteeltaan fiksu ja rauhallinen, periyttäen tätä piirrettä monelle viidestä varsastaan. Ruunihallakko iso (148cm) tamma on periyttänyt myöskin kokoa ja näköä varsoille, ollen itse myös KTK-II palkittu. Suvusta löytyy tuntemattomiakin nimiä muutama, mutta niiden ei pidä haitata, kun hienoja käyttöhevosia kuitenkin kolmessa polvessa on enemmän. Kaunis ja sirorakenteinen tamma olisi varmasti kapasiteetin mukaisesti esteilläkin pärjännyt, mutta sopivan ratsastajan puuttuessa ei päässyt siinä lajissa kuitenkaan uraa luomaan. Frida on syntynyt Norjassa ja tiettävästi elänyt koko ikänsä kasvattajallaan, mutta ihan varmaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole.

Kilpailumenestys

31.07.16 Derian, RCH

VVJ-valjakkokilpailut, 16 sijoitusta

31.08.15, Wyat Shetlands, Vaikea, VVJ Cup, 1/36
09.09.15, Prime Sporthorses, Vaikea, 3/18
06.09.15, Derian, Vaikea, 2/5
05.09.15, Derian, Vaikea, 2/5
04.09.15, Derian, Vaikea, 1/5
03.09.15, Derian, Vaikea, 1/5
02.09.15, Derian, Vaikea, 1/5
24.03.18, Moana part breds, Vaikea, 3/13
25.03.18, Moana part breds, Vaikea, 1/13
21.04.18, Erkinheimot, Vaativa, 4/24
29.04.18, Erkinheimot, Vaativa, 4/24
28.04.19, Moana part breds, Vaikea, 1/13
08.06.19, Fellbury Stud, Vaativa, 2/13
01.07.19, Mörkövaara, Vaikea, 2/19
02.07.19, Mörkövaara, Vaikea, 4/19
06.07.19, Mörkövaara, Vaikea, 1/19

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät


Päiväkirjamerkintä 00.00.0000, kirjoittanut omistaja




KTK-III
virtuaalihevonen

© tallin omaisuutta

Astutukset

Odin on tarjolla evm-sukuisten norjanvuonohevosten jalostukseen. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.

Jälkeläiset

Olavius Lys KTK-kelp.
synt. 06.05.2020
e. Sigrdrífa

Derian Unndis Ch, KTK-II, VVJ-I
synt. 30.05.2015
e. Ulvbrud


© DERIAN
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © suba
TALLI on virtuaalitalli // a SIM-game stable